Det skal du vide når du går fra lejlighed til hus

Af Kevin - 11 Mar 2021

Sidder du og drømmer om at købe hus, så kan det virke som et uoverskueligt projekt. Især hvis man sidder i en lejlighed og ikke har boet eller ejet i et hus før. Der er en masse ting man skal være opmærksom på, når man køber sin drømmebolig. Det er ikke bare altid lige til, og der er udgifter man ikke tænker over, som man skal betale som husejer. Man  ved at der er mange penge på spil, som man ønsker at bruge fornuftigt. Bare det at skulle tage et lån i banken, kan sætte nerverne i gang. 

Ejendomsskatter
Hvis du bor i lejlighed så har du nok ikke stødt på ovenstående ord. Men når du skal købe hus, er du nødt til at sætte dig ind i hvad det betyder og hvad det betyder for dig. For når du køber hus, så skal du betale skat af din ejendom. Det betaler du til staten og kommunen. Du betaler altså en ejendomsværdiskat, som opkræves igennem din forskudsopgørelse. 

Grundskyld
Grundskylden kaldes også for ejendomsskat. Du kan forestille dig at din grund dit hus er på, udgør en vis skat, som du skal betale for. Beløbet udgør en vis promillesats af grundens værdi. 

Renovation
En fancy ord for affald. Når du bor i hus, skal du nemlig betale for at få afhentet affald. Det sker automatisk igennem kommunen, som opkræver beløbet sammen med din ejendomsskat. Du skal altså betale for at få afhentet affald, om du kan lide det eller ej. 

Vedligeholdelse af bolig
Når man bor i hus, skal den naturligvis vedligeholdes. Hvis man forsømmer sin bolig, falder den i værdi, og går der noget i stykker på et senere tidspunkt, kan det koste ekstra. Forringelse af værdien vil også ses, hvis huset en dag skal sælges. 

Det som man som ny boligejer skal skal over, som man ikke tænker over, når man bor i lejlighed, er fx. 

  • Tagrender 
  • Tagværk
  • Kloaker
  • Vinduer og meget meget mere.

Når man i lejlighed kan man oftes kontakte viceværten i boligen, som kan ordne diverse ting. Men som husejer, står du selv med hovede i postkassen. Det griber altså en del vilje og lyst, for at kunne sætte sig ind i tingene. Hvis man selv er handyman eller handywoman, kan man spare rigtig mange penge. Men ting som el, er noget man ikke må lave selv, hvortil man skal kontakte en elektriker. Mange vedligeholdninger kan man lave selv, eller også kan man købe sig til at få det istandsat.