5 ting du skal lave i sommerhaven i juli

Af din-nye-bolig - 09 Jul 2021

Det er ikke en dans på roser at have en have – især ikke, hvis du bor i f.eks. boligforening eller ejerboligforening. Her er der nemlig ofte mange regler, som man som haveejer skal leve op til hele året rundt – og så er der også mange ting, man simpelthen skal ordne, hvis man gerne vil have en skøn have. I denne artikel har vi fokus på det, du skal lave i sommerhaven.

Frem med vandkanden

Om sommeren er det vigtigt, at du finder vandkanden frem og jævnligt vander og gøder dine krukker. Blomsterne kan nemlig ikke søge dybt i jorden og hente den næring, de har brug for, så de er afhængige af dig for at få den rette næring. I potter tørrer planter og blomster også hurtigere ud, så når temperaturen stiger om sommeren, bliver du nødt til at vande næsten dagligt. Det er dog ikke kun planterne i krukkerne, der har brug for lidt ekstra om sommeren. Det har havens planter også, især hvis der går længere tid mellem regnskyllene. Det er her bedst at vande morgen eller aftens, inden det bliver for varmt, så planterne får mest muligt udbytte af vandingen.

Høst i køkkenhaven

Om sommeren kan kurve fyldes med frisk frugt og grønt – faktisk helt fra slutningen af juni kan du høste de første, røde jordbær. Hele sommeren kan du også nyde godt af krydderurterne samt squash, majs, salat, spinat og endda spæde gulerødder. Hvis du tager et smut forbi drivhuset, vil du også kunne høste både tomater, agurker og meloner.

Hækken skal klippes

Mange mener, at hækken skal klippes inden Sankt Hans. Det er dog ikke det ideelle tidspunkt for klipning af hæk, da den her er hjemsted for både fugle, bier og insekter. Det anbefales derfor, at hækklipningen foretages til juli eller august, når den er helt færdig med at blomstre.

Lav nye stiklinger

Forår og sommer er de bedste tidspunkter til at lave stiklinger. Det er nemlig nu, planterne er i god vækst – og det betyder ofte, at der er stor succes med at formere dem. Det er ikke svært at lave egne stiklinger – og det er faktisk heller ikke særligt tidskrævende. Du brækker blot en sund stilk eller stængel af planten og sætter den dybt i en potte med såjord og vander grundigt. Her er især pelargonie, lavendel og hortensia gode planter at lave stiklinger af.

Klatreplanter og -blomster skal bindes op

Klatreroser, klematis, klatrehortensia og kaprifolie er blot nogle af de skønne, klatrende planter, som har brug for hjælp om sommeren. De skal nemlig bindes op løbende gennem sommeren, så de vokser i den rigtige retning. Om sommeren er skuddene bløde, og de er nemme at bøje og forme. Her er det meget vigtigt, at du ikke bruger metaltråd, da det kan grave sig ind i grene og skade planterne. I stedet bør du bruge bomuldssnor, sejlgarn eller plantesnor, som egner sig til opbinding.

Der er altså en del, man skal lave i haven i sommerferien for at få en smuk have, der samtidig lever op til alle regler i bolig- eller ejerboligforeningen. Det kan være meget tidskrævende, men hvis man har brug for hjælp, så står denne anlægsgartner i Kolding altid til rådighed – både med gode råd og hjælp til både store og små haveopgaver.