Valg af trægulv

Når du skal vælge nyt gulv, så er der mange muligheder. Hvis du foretrækker trægulve, så er det mest almindelige at lægge planker, parketgulv, lameller eller laminat.

Du skal overveje både holdbarhed og slidstyrke, fordi det er afgørende for levetiden. Træsorten har betydning for udseendet og udformningen.

Kort om typerne

Et plankegulv er massive brædder af træ. Det ser flot ud og kan slibes mange gange. Det er levende, så det vil arbejde i takt med årstiderne. Det trækker sig sammen i tørre perioder og udvider sig i fugtige. Så der kommer sprækker i gulvet med tiden.

Parketgulv består af træ, der er savet til og behandlet. Det afviser fugt og arbejder ikke meget ift. plankerne. Du kan lægge det i forskellige mønstre, fx sildeben. Så du har stor indflydelse på udseendet. Det kan slibes en del gange men ikke så meget som plankerne.

Lamelgulve består af 3 lag, hvor det øverste er et slidlag af træ. I midten er spånplade eller MDF. Tykkelsen af slidlaget er afgørende for holdbarheden. Hvis det er 2 mm, så kan det ikke slibes. Ved 12 mm kan det slibes nogle gange. Styrken er kernen i midten, der betyder at træet ikke arbejder i bredden, så der kommer ikke sprækker. Det er mere sårbart overfor fugt pga. de 3 lag.

Laminatgulve består også af 3 lag, men det øverste slidlag er af plast. Det gør det meget slidstærkt, til gengæld kan det ikke slibes.

Fordele ved laminatgulv

Slidlaget kan få det udtryk, du ønsker, det er en stor fordel ved laminatgulve til hjemmet. Slidlaget er ikke af træ og skal ikke overfladebehandles. Det er meget slidstærkt og modstandsdygtigt overfor sollys, tryk og ridser. Det er nemt at gøre rent. Det er billigere, da træindholdet er lavt.

Hvis du bor i Silkeborg, Ikast, Herning eller i oplandet, så kan fagmanden her rådgive om laminatgulve i stærk kvalitet.