Tips til en grøn og veltrimmet græsplæne

Af din-nye-bolig - 19 Apr 2021

Der er ikke noget som en smuk, grøn og velholdt græsplæne, der hvor man taler om et græstæppe. Det kræver løbende opmærksomhed og pleje, men så er det faktisk ikke så vanskeligt.

Du kan også vælge at søge hjælp fra en anlægsgartner, hvis du har brug for sparring, eller hvis du vil gå mere professionelt og systematisk til værks. Du kan fx få udtaget jordprøver og lagt en gødningsplan, der passer præcis til din græsplæne. Er du bosat omkring Frederikssund, Jægerspris eller Skibby eller i omegnen, så læs mere om anlægsgartner her.

Vedligeholdelse

Det betyder noget, hvordan du klipper. I starten af sæsonen må skæret godt stå lidt højere, omkring 5 cm, så planterne ikke svækkes for meget, når du slår græsset. Senere kan du godt sænke skæret til ca. 3 cm. Hvis der kommer tørke, så må du sætte skæret op til 5 cm igen.

Der er løbende brug for at lufte jorden, du kan fx bruge en plænelufter. Men hvis ikke du har en, er det lige så fint at lave lodrette huller i jorden med fx en greb. Det er vigtigt at fjerne mælkebøtter og lign. løbende, ellers tager det overhånd.

Forebyggende indsats

Det er en god idé at efterså græs. Du skal sørge for at vælge en sort, der er egnet til at få fat mellem etablerede planter. Det er en god idé først at rive plænen igennem, så mos og andet kommer væk, inden du eftersår. Det er også vigtigt, at plænen gøres vinterklar, sådan at blade fjernes, og du klipper til det sidste, så der ikke er langt græs, der kan blokere for luft til jorden hen over vinteren.

Du kan lægge kantsten, der ligger i jordhøjde, så plæneklipperen kan køre på dem, mens du klipper. Det vil spare dig for mange ture med kantklipperen, og det giver en flot finish.