Riv ned og byg nyt

Af din-nye-bolig - 08 Apr 2021

Når man river ned for at bygge nyt, skyldes det typisk, at man har fundet den ideelle beliggenhed, men at der står et hus på grunden i forvejen. Dette hus vil ofte ikke matche de boligdømme man har – eller også vil det være så faldefærdigt, at det ikke kan svare sig at renovere.

Renoveringen af et gammelt hus kan nemlig være dyrt. Faktisk lige så dyrt eller endda dyrere kontra at bygge et helt nyt. Tænk blot på at der både skal fjernes og opsættes nye elementer, energirenoveres og meget mere. Altså alle de ting, der er medregnet, når man bygger helt fra bunden.

Desuden har nybyggede huse generelt en højere videresalgsværdi, hvilket bestemt også skal indregnes i beslutningen.

Riv ned selv eller hyr et firma

Et af de steder, hvor man kan spare mange penge, er ved at rive ned selv. Nedrivningsklare huse skal egentligt ”bare” fjernes. Man kan godt rive ned selv, men det kræver, at man har styr på de maskiner, der skal betjenes, at man kan sortere og har helt styr på gældende regler. Du skal f.eks. indhente en nedrivningstilladelse og tage hensyn til arbejdsmiljøet.

Nedrivningsprocessen kan desuden være kompliceret, hvorfor du skal have fat i eksperter som et sprængningsfirma eller personale, der kan håndtere evt. skadeligt affald.

Vær desuden opmærksom på, at det ikke er nogen let proces at rive et helt hus ned. Det kræver de rette tunge maskiner. Se mere på https://kiesel.dk/ hvis du søger maskiner eller lej dem hos en entreprenør.

Byggeprocessen – lad eksperterne komme til

Ét er at rive et hus ned. Noget helt andet er at bygge et. Dertil skal der naturligvis involveres et byggefirma. Den gode nyhed er, at din byggegrund gerne skulle være byggemodnet i forvejen, så du ikke skal bruge penge på dette. Bemærk dog, at det kan være, du skal have lagt jordvarme eller andet, som naturligvis kræver en mindre investering.

Om det er et byggefirma som Huscompagniet eller Eurodan-huse, som skal opføre dit hus eller et byggefirma der bruger arkitekttegninger, er helt op til dig. Her skal det naturligvis passe til dit budget, og ikke mindst de ønsker, som du har til dit kommende splinternye hjem.

Vigtigt er det dog, at du får et hus i den stil, som tiltaler dig, samt at energirammen er ordentlig. Energibalancen skal nemlig være i orden, hvilket afgøres af både byggematerialer og selve energikilderne.

Bemærk desuden, at det er værd at høre flere byggefirmaer om, hvordan de vurderer den bedste udnyttelse af den byggegrund, du har efter at det gamle hus er blevet revet ned. Inspiration, gode idéer og professionel rådgivning er nemlig også det, du betaler for.