Gør-det-selv tag: Skal du lægge taget selv?

Af din-nye-bolig - 20 Apr 2021

Et nyt tag er en ret stor udgift, men i mange tilfælde er det simpelthen den eneste løsning. Det er f.eks. hvis taget har opnået sin forventede levealder og der er risiko for at taget er eller bliver utæt inden for kort tid eller hvis taget har fået nogle skader, der gør, at det simpelthen ikke længere er tæt. Selvom taget er en dyr udskiftning, kan det nemlig blive endnu dyrere, hvis det ikke bliver skiftet ud, da det så kan ødelægge resten af huset – og det er en håndværkerregning, som du absolut ikke har lyst til at betale. Men kan man egentlig lægge taget selv og måske spare nogle penge i processen? I denne artikel kigger vi nærmere på både fordele og ulemper ved at lægge taget selv.

Det korte svar er ja. Du vil uden tvivl kunne spare penge på et nyt tag ved at montere det selv. En stor del af udgiften til et nyt tag er nemlig arbejdslønnen til håndværkerne. Hvis du har evnerne til at lægge et tag selv, kan du blot købe alt du skal bruge i dit lokale byggemarked og så er du egentlig klar til at komme i gang.

Hvis du dog vælger at lægge taget selv, er der dog nogle ting, du lige skal være opmærksom på. Det er nemlig så ene og alene dit ansvar. Du skal her især være opmærksom på reglerne inden for udskiftning af tag samt hvad dit forsikringsselskab siger til, at du lægger taget selv. Det er utrolig vigtigt, at du har styr på disse ting, inden du går i gang, da det ellers kan blive en meget dyr fornøjelse for dig. Det kan faktisk blive en hel del dyrere for dig end blot at få professionelle tagdækkere til at skifte taget for dig. Prisen på et nyt tag handler nemlig ikke kun om byggematerialerne. Du skal nemlig også have styr på, hvad der sker, hvis der sker noget med dit tag.

Når du lægger taget selv, kan du ende med at stå i en situation, hvor forsikringsselskabet ikke vil dække dit tag, hvis der skulle ske noget. Forsikringsselskabet skal nemlig sikre sig, at du har monteret taget korrekt for at de kan dække dit tab ved eventuelle skader. Når du har lagt dit tag selv, vil forsikringsselskabet derfor undersøge, om du har gjort alt efter bogen – og du kan hermed risikere en del besvær, som måske munder ud i, at du ikke kan få del i forsikringspengene, fordi du ikke har monteret taget efter bogen.

Når du lægger taget selv, skal du også være opmærksom på love og regler. Hvis du glemmer at søge om tilladelse ved specifikke tiltag, kan det faktisk betyde, at nogle ting skal rives ned. Det er dit ansvar at have styr på alle regler og tilladelser – ellers ender det med at du bruger en masse penge på at bygge noget, som blot skal rives ned igen, fordi du ikke fulgte reglerne.

Når du benytter professionelle til at lægge dit tag, kan du være sikker på, at de har styr på regler og love, og du kan vide dig sikker på, at forsikringen dækker, hvis der mod forventning skulle være fejl og mangler ved dit tag. Her er det nemlig håndværkernes forsikring, der dækker. Derudover har du også adgang til håndværkerfradrag, da du kun kan få fradrag på arbejdstimer. Det kan du altså ikke, hvis du lægger taget selv.

Hvis du gerne vil have en god pris på nyt tag, anbefaler vi, at du tager kontakt til Jysk Tagkompagni, som kan pynte sig med den fine titel ”Årets Tagdækker 2020”. De kan hjælpe med råd og vejledning og komme med et godt tilbud på et nyt tag, der passer til dine behov og din økonomi.