Flagermus på loftet – et problem for boligejeren

Det er ikke alle, der oplever at få problemer med flagermus på loftet i deres boliger, men for dem der gør, kan det være et levende mareridt. Flagermus er nemlig notorisk kendte for at støje og skabe lugtgener!

Vi vil her beskrive de typiske gener fra flagermus og forklare hvordan du slipper af med de selvinviterede ”gæster”.

Ødelægger flagermusene mit hjem?

Hvis man skal finde en positiv ting ved flagermus på loftet, så er det, at de – modsat mange andre skadedyr – ikke kradser, bider og tygger i hverken boligens træ og isolering eller i ledninger. Betyder det så, at flagermusene bør være velkomne gæster? Nej, bestemt ikke. De kan nemlig støje og skabe lugtirritationer!

Støj fra flagermus

Noget af det værste ved flagermusenes tilstedeværelse er, at de kan larme forfærdeligt meget. Har man en koloni af flagermus på loftet, kan det blive meget støjende, da de skriger. Desuden banker det og giver en fornemmelse i huset af uro, når flagermusene bevæger sig rundt på loftet.

Problemer fra lugte

Flagermus er små i deres størrelse, og deres urin og ekskrementer tørrer derfor hurtigt ind. Men er der en koloni, er den totale mængde af urin og ekskrementer naturligvis større, hvilket (kombineret med et rum med dårlig ventilation) kan føre til en grim lugt i huset. Når først man bemærker den, slipper man den aldrig. Det kombineret med lydene gør at folk ønsker at fordrive skadedyrene.

Sådan skal flagermus fordrives

Hvis du har problemer med skadedyr som mus, rotter o.l., er løsningen lige til: slå dem ihjel. Så let er det dog ikke, når du har uventet besøg fra flagermus. De skal nemlig udsluses, da de ikke må lide skade lovmæssigt talt.

For at få dem fjernet anbefales det derfor, at man kontakter et skadedyrsfirma, som kan fordrive dem. Det skal desuden gøres planlagt, da flagermus ikke må fordrives, mens de har unger, fordi disse ikke kan flyve med deres forældre. Desuden er flagermus i dvale fra typisk maj til september, hvorfor denne periode heller ikke fungere. Derfor er det omkring august og september, du skal have installeret sluser, som flagermusene kan flyve ud af, men ikke tilbage igennem. Dermed er de tvunget til at tage ophold et andet sted.

Du har også mulighed for at anvende midler som ultralyd, som har en frekvens, der gør at flagermusene tager flugt. Denne metode er nem at installere og omkostningsmæssigt meget billig.