Et fugtigt badeværelse er et No Go

Af din-nye-bolig - 30 Aug 2021

Badeværelset er det rum i boligen, som oftest bliver udsat for den største luftfugtighed. På samme tid er det også et af boligens mindste værelser. Dette er ikke en god kombination, da et lille værelse ikke giver god mulighed for, at fugten kan komme ud af rummet. Derudover har mange badeværelser heller ikke en badeværelsesventilator, og er dette tilfældet, er det kun et spørgsmål om tid før problemerne begynder at opstå.

Konsekvenser af manglende udluftning

Udluftning med en badeværelsesventilator giver mindre fugt, men nogle har stadigvæk ikke installeret en. Hvis der ikke er en badeværelsesventilator, eller badeværelsesventilatoren er defekt eller tilstoppet, vil der gå meget kort tid før badeværelset bliver uhygiejnisk. Hvis du tager et længere varmt bad, og lader badeværelset stå uden åbent vindue eller ventilation, vil du kunne risikere at se svampe på væggen allerede et døgn efter. Dette giver en dårlig luftkvalitet, som på sigt vil kunne give dig helbredsproblemer og gøre dig syg. En af de dårligste udfald af et fugtigt indeklima er de såkaldte skimmelsvampe, som du formentligt har hørt om før. Skimmelsvampene er forskellige typer svampe, som kan opstå på sigt, ved dårligt indeklima. Dette er bestemt en af de konsekvenser, som skal undgås, da de er utrolig svære at slippe af med igen

Hvilke muligheder har du får at forøge luftkvaliteten?

I de fleste boliger vil du have mulighed for at installere en badeværelsesventilator, og disse kan købes for få hundrede kroner. Kan du ikke installere ventilatoren selv, kan du kontakte en professionel. Dette er ekstra vigtig hvis du bor i lejlighed og ikke har noget vindue på badeværelset. Det bedste du kan gøre, er at anskaffe en badeværelsesventilator med hygrostat, som selv kan måle luftfugtigheden. Hvis luftfugtigheden bliver for høj, vil badeværelsesventilatoren selv slå til, og begynde at udlufte, indtil luftfugtigheden er på et passende niveau igen.