Derfor bør du vælge linoliemaling til din bolig

Af Heymedia Partners - 09 Feb 2022

Er det ved at være tiden, hvor træværket i boligen skal have en omgang maling? Nedslidt og falmet træ, både inde og ude, kan få hele boligen til at se meget trist ud. Maling kan gøre underværker, og det kan give indretningen og selve huset et løft, så alt fremstår nyt og frisk.

Hvis du har sat projekt ”mal boligen” i gang, er du måske stødt på det kæmpe udvalg af forskellige typer af maling. Der er forskellige typer af maling, til forskellige typer af formål og overflader. Der er eksempelvis forskel på, om du skal male tapetet eller områder af træ i din bolig. Det giver sig selv, at tapetet kræver tapetmaling. 

Det er straks lidt sværere at vælge rigtigt, når det gælder træ. I denne artikel vil du få nogle gode råd til, hvordan du udvælger den rette maling, så du slipper for fugtskader, og skal male om igen inden for kort tid.

Fordele ved linoliemaling

Man skal huske på, at træ er et organisk materiale. Det betyder, at det kan opsuge fugt, at det kan blive angrebet af svamp, og at det bevæger sig i takt med vejrforholdene. Den maling, du anvender, skal derfor kunne imødekomme disse kriterier. Der findes både vandbaserede og terpentinbaserede malinger. Disse er fine til mange projekter, men de er ikke lige så gode som linoliemaling. Linoliemaling skiller sig ud fra de to førnævnte på flere parametre:

  • Mindre molekyler
  • Åndbart
  • Vandafvisende
  • Elastisk

Man kan både få linoliemaling til indendørs og udendørs brug. Der er ingen skadelige kemikalier i, som kan ødelægge indeklimaet. Det er også en bæredygtig maling, der ikke belaster klimaet unødigt. Linoliemaling skiller sig særligt ud, da den er bygget på mindre molekyler. Disse molekyler kan trænge længere ind i træet, end andre typer af maling. Dette giver en ekstra god og dyb beskyttelse til træet, og det færdige udtryk bliver meget pænere. Ujævnheder bliver glattet ud og overfladen bliver pæn og harmonisk.

Forebyg svamp med linoliemaling

Linoliemaling er åndbart. Det betyder, at det ikke lukker fugt inde. Hvis det lukkede fugt inde, ville du kunne risikere, at træet ville begynde at rådne og blive angrebet af svamp. Den udendørs version er vandafvisende, således at fugtigheden i træet ikke kan overstige 20 procent, hvorfor svamp ikke kan leve i det. Samtidig er malingen elastisk, så den kan bevæge sig i takt med træet. Derved undgår du revner og sprækker i malingen. Skal du male døre, karme, fodlister, havehegn og meget andet af træ, er linoliemaling det oplagte valg.